Nieuwe UHS III sd-kaart maakt 4k-video mogelijk

4K-video’s is voor de meeste mensen nog niet mogelijk en wordt ook nog niet op grote schaal gebruikt, maar de SD- associatie heeft alvast een nieuwe speed class gemaakt voor de nieuwe reeks sd-kaarten die dit wel aan kunnen: Ultra High Speed (UHS III) Speed Class 3 (U3).

Deze Speed Class 3 heeft een hogere schrijfsnelheid dan eerdere SD-kaarten, waardoor er genoeg bandbreedte beschikbaar is om zonder enige problemen 4K-opnames op te slaan. Nu de nieuwe standaard voor U3 SD-kaarten beschikbaar is, is het alleen nog wachten op fabrikanten die deze sd-kaarten gaan produceren en fabrikanten die apparaten compatibel maken met deze standaard.

Wil je meer te weten komen over Class Ratings? Alle informatie hebben wij hier op een rijtje staan.

Kennismaking met de nieuwe UHS III

De SD Association (SDA) heeft in februari 2017 de SD 6.0-specificatie aangekondigd, die een nieuw niveau van Ultra High Speed III (UHS-III) businterface bevat met overdrachtssnelheden tot 624 megabytes per seconde (MB/s).

UHS-III komt tegemoet aan de vraag naar SD-kaarten met een hogere capaciteit voor het opnemen van 8K-films en 360-graden/3D-camera’s/drones, en voor data-intensieve draadloze communicatie met hoge snelheid, zoals 5G mobiele netwerken of IEEE802.11.ax.

Alle functies van UHS-II zijn opgenomen in UHS-III, evenals 3,12/6,24 Gpbs FD-modi en Quick Recovery.
Het gebruik van een krachtige PHY is de belangrijkste verandering in UHS-III.

UHS-II apparaten zijn redelijk gemakkelijk te upgraden naar UHS III als het host-apparaat 6.24Gbps UHS III PHY ondersteunt.

Verbetering van de bitsnelheid van de rijstroken is een belangrijk kenmerk van UHS III

De UHS-III interface, die achterwaarts compatibel is met UHS-II, heeft drie differentiële signaleringslijnen: RCLK, D0, en D1.
D0 (in principe van host naar SD-kaart) en D1 (in principe van SD-kaart naar host) lijnen transporteren commando’s, gegevens, en andere pakketten of symbolen.

In UHS III zijn er vier beschikbare bitrate-segmenten, bekend als reeksen, zoals aangegeven in Tabel 1.
In UHS-II werden bereik A en B geïntroduceerd.
Door D0 en D1 lijnen in dezelfde richting te zetten voor datasnelheid verhoging met 8b/10b codering en half-duplex modus, zijn maximale transmissiesnelheden mogelijk van 156MB/s en 312MB/s voor bereik A en B, respectievelijk.

UHS III voegt bereik C en D toe om de door UHS III beloofde verdubbelde maximumsnelheden te bieden.
Bereik C en D hebben maximale transmissiesnelheden van respectievelijk 312MB/s en 624MB/s, dankzij 8b/10b codering en full-duplex modus (bus direction switch is niet nodig).
Bovendien kan de “emphasis” technologie gebruikt worden om de signaalintegriteit in bereik C en D te verbeteren.

Het is vermeldenswaard dat een UHS III geheugenkaart vereist is.