A1 keurmerk voor SD-kaarten

De SD Association, de organisatie achter de SD-kaart, heeft een nieuwe klasse-aanduiding toegevoegd voor SD-kaarten, de A1 aanduiding.

De SD Association, de organisatie achter de SD-kaart, heeft een nieuwe klasse-aanduiding toegevoegd voor SD-kaarten, de A1 aanduiding. A1 staat voor App Performance Class 1. Het is bedoeld om aan te geven dat de SD-kaart (met een dergelijke aanduiding) geschikt is voor de benodigde specificaties voor het ondersteunen van Android-apps op de geheugenkaart. Sd-kaarten krijgen deze aanduiding als ze meer dan 1500 iops halen bij het lezen en 500 iops of meer bij het schrijven. Een andere eis voor de A1 aanduiding is dat de kaarten ook een lees- en schrijfsnelheid moeten hebben van minstens 10MB/s.

Waarom deze nieuwe aanduiding?
Deze nieuwe aanduiding is van belang sinds Android Marshmellow. Android Marshmellow ondersteunt Adoptable Storage Devices. Deze functie maakt het mogelijk om apps te draaien die op een geheugenkaart zijn opgeslagen. De Sd-kaart kan op deze manier als een soort extra intern geheugen dienst doen. Om deze functie voldoende goed te kunnen ondersteunen dient de SD-kaart een minimale snelheid voor lezen en schrijven te hebben en daarvoor is de A1 aanduiding in het leven geroepen.