SD kaart als intern geheugen gebruiken

Veel mensen vragen zich af of een SD kaart ook als intern geheugen (RAM geheugen) van je computer of ander apparaat gebruikt kan worden. Laten we eerst even uitleggen wat het verschil is. Je hebt intern en extern geheugen. Intern geheugen is het RAM-geheugen van de computer. Dit is een geheugenmodule die elke computer, tablet en smartphone aan boord heeft. Dit geheugen wordt niet gebruikt om gegevens op te slaan, maar om programma’s te laten draaien. Het programma (of deel) wordt tijdelijk in dit geheugen gezet bij gebruik, omdat het zeer snel werkt in combinatie met de processor.

Windows computers hebben ook een mogelijkheid om virtueel geheugen (ook wel swapfile) aan te maken. Als het RAM-geheugen vol is, wordt het programma tijdelijk hierop geplaatst. Dit is dus gewoon een bestand op je harde schijf. In principe zou dit ook mogelijk kunnen zijn met een SD kaart, alleen zijn beide stukken trager dan RAM-geheugen. Laten we even kijken naar de cijfers:

Een class 10 SD kaart heeft een snelheid van 10 mb per seconde. Een DDR3-1600 RAM-geheugen heeft een snelheid van 12.800 gb per seconde.

Dit verschil is zo groot, dat in de praktijk het nutteloos is om een SD kaart als intern geheugen te gebruiken. Theoretisch is het mogelijk, maar aangezien een harde schijf sowieso sneller is dan een SD kaart, zal dit alleen voor bijv. smartphones interessant zijn. Dit is echter zoveel trager dan het intern geheugen, dat het bij voorbaat al kansloos is.