SD & MMC Overeenkomsten en verschillen

SD & MMC Overeenkomsten en verschillen

De SD-kaart en MMC-kaart lijken erg op elkaar. Toch zijn er veel verschillen. Hieronder een korte opsomming met de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee geheugenkaarten.

Geschiedenis van MMC en SD kaart

De MMC-kaart was er voor de SD-kaart, deze werd namelijk in 1997 ontworpen door een dochteronderneming van Siemens en Sandisk. Het formaat is hetzelfde als de standaard SD-kaart, alleen dunner, 1.4 mm t.o.v. 2.1 mm. De capaciteit van de MMC-kaart ligt tussen de 3 MB en 4 GB. De snelheid van de gegevensoverdracht bedraagt 2,5 MB/s. Ook MMC heeft meerdere formaten, waaronder de kleiner RS-MMC.

In 1999 werd de SD-kaart gelanceerd en dat was eigenlijk een soort opvolger voor de MMC-kaart. Toch worden MMC-kaarten nog gewoon gebruikt, omdat ze in de meeste gevallen compatible zijn met SD-kaartlezers vanwege het zelfde formaat.

SD kaart en MMC Kaart verschil

Verschillen tussen MMC en SD kaart

  • Het formaat verschilt, zoals al eerder gemeld. De afmetingen van SD-kaarten zijn 24mm x 32mm x 2,1mm, terwijl MMC-kaarten 24mm x 32mm x 1,4mm groot zijn.
  • De maximale overdrachtssnelheid van SD-kaarten ligt hoger dan die van MMC-geheugenkaarten. MMC-kaarten kunnen gegevens overzetten met een snelheid van 2,5 MB per seconde, terwijl Class 10 SD-kaarten een snelheid van 10 MB per seconde halen.
  • SD-kaarten gaan langer mee en zijn duurzamer vanwege hun dikkere behuizing. Ze zijn daardoor ook beter bestand tegen elektrostatische ontlading dan MMC-kaarten.
  • SD-kaarten bevatten een klein vergrendelingspalletje aan de zijkant van de kaart, waarmee de kaart beveiligd kan worden. Er kunnen dan geen gegevens van de kaart af worden gehaald, of op worden gezet.
  • De maximale opslagcapaciteit van SD-kaarten is veel hoger. De standaard SD-kaart kan net als de MMC-kaart een maximum van 4 GB aan data bevatten, maar de SDHC en SDXC hebben dit limiet verhoogd. Er zijn SDXC kaarten met een grootte van 1TB.

MMCplus

In 2005 kwam er echter een update van de MMC-kaart, de MMCplus. Deze kan als maximaal haalbare snelheid de 52 MB/s halen.

Welke wordt het meest gebruikt?

De MMC kaarten worden stukken minder gebruikt dan SD-kaarten. Bij sommige apparaten heeft de iets dunnere MMC kaart een voordeel, maar meestal wordt er toch gekozen voor een SD-kaart sleuf. De MMC kaart kan in 99% van de gevallen gewoon gebruikt worden in een SD-kaart sleuf, maar niet andersom.