SD Classes

SD classes uitgelegd

De “Speed Class Rating” is het officiële getal om de snelheid van SD-kaarten te meten. Dit nummer garandeert een snelheid die minimaal te halen is bij het schrijven van data op de kaart. Het getal is gelijk aan het aantal megabyte per seconde. Er zijn op dit moment 4 verschillende classes:

class2  Class 2 – 2 mb/sec
class4 Class 4 – 4 mb/sec
class6 Class 6 – 6 mb/sec
class10 Class 10 – 10 mb/sec

Class 2, 4 en 6 geven aan dat het aantal mb/sec de minimale constante schrijfsnelheid voor een gefragmenteerde kaart is. Bij een Class 10 dat het aantal mb/sec als minimale niet gefragmenteerde sequentiële schrijfsnelheid is. Ter vergelijking, het oudere snelheidssysteem (x) gaf de maximumsnelheid onder ideale omstandigheden aan en gaf nooit duidelijk aan of het om de lees- of schrijfsnelheid ging. Hieronder een voorbeeld van een SDHC-kaart met een Class 10 rating.

SD Classes uitgelegd

Recent is er ook door enkele bedrijven een Class 16 SD-kaart gemaakt. Deze krijgt een snelheidsrating mee van 433x. Ze komen echter zelden voor en deze “Class 16” is ook geen officiële aanduiding volgens de SD-Card Association. De nog snellere kaarten worden Ultra High Speed kaarten genoemd en hebben nog een speciale aanduiding. Lees hier meer over.

U1 aanduidingU3 aanduiding