UHS Ultra High Speed

UHS staat voor Ultra High Speed en is de nieuwe definitie voor de SDHC en SDXC kaarten. Er wordt nu een minimale snelheid (net als de “class” bij normale SD-kaarten) en een maximale snelheid (met een romeins teken) aangegeven.

UHS Class 1 10 MB/s (min)
UHS-I 104 MB/s (max)

UHS Class 2 105 MB/s (min)
UHS-II 312 MB/s (max)

USH Class 3 156 MB/s (min)
UHS-III 624 MB/s (max)

Een UHS-II zal altijd sneller zijn dan het maximum van UHS-I. Een SD-kaart met een Class 10 kan ook UHS Class 1 compatible zijn. Een UHS-kaart heeft dus altijd twee aanduidingen, een cijfer binnen een U (de class) en een romeins cijfer.
U1 aanduiding

Kaarten die UHS ondersteunen werken het beste met apparaten die dit ook ondersteunen. Door deze combinatie kan de gebruiker soepel HD films opnemen. Ook werkt UHS goed met live-uitzendingen. De UHS-II kaarten hebben extra pins op de kaart zitten, voor de extra snelheid. Hierdoor kunnen ze alleen volledig benut worden als het apparaat ook UHS-II ondersteunt, anders haal je alleen de maximale snelheden volgens UHS-I.

uhs 1 2

Let op dat uw apparaat wel de UHS class moet ondersteunen. Sommige oude apparaten ondersteunen dit niet en dan zal de snelheid terugvallen op de class rating die aangegeven staat. In 9 van de 10 gevallen is dit Class 10, waardoor de minimale snelheid van 10 MB/s gewaarborgd blijft, maar er zijn ook enkele UHS-1 sd-kaartjes aanwezig die een Class 6 rating hebben. Ondersteunt jouw apparaat dan niet de UHS specificatie, dan zal je een minimale snelheid van 6 MB/s overhouden.

Op dit moment bestaan alleen de UHS Class 1 en de UHS Class 3 rating. Het zal je niet verbazen dat deze laatste wordt aangegeven met een 3 binnen de U. Dit betekent een minimale schrijfsnelheid van 30 MB/s. Lees hier meer over.

U3 aanduiding
De UHS Class 3 kaartjes zijn speciaal gemaakt voor 4K video’s. Enkele camera’s ondersteunen dit al en hebben hoge schrijfsnelheden nodig vanwege de grote bandbreedte van deze video’s.
Wij hebben alle informatie in een overzicht (infograph) geplaatst, zo kun je in één oog opslag zien welke verschillende sd kaarten er allemaal te krijgen zijn.