SD kaart formatteren

Lees hier hoe u een SD-Kaart formatteert op een Windows PC, Mac of fotocamera.

Het formatteren van een SD-kaart: Alles wat u moet weten

Formatteren is het proces van het voorbereiden van een opslagmedium, zoals een SD-kaart, zodat het kan worden gebruikt om gegevens op te slaan. Tijdens het formatteren wordt de bestaande inhoud van de kaart gewist en wordt een nieuw bestandssysteem aangemaakt, zodat het compatibel is met uw apparaat.

Wat is formatteren van een SD-kaart?

Formatteren is het proces waarbij de gegevens op een SD-kaart worden gewist en de kaart wordt voorbereid voor gebruik. Dit kan nodig zijn als de kaart problemen ondervindt of als u deze wilt gebruiken met een ander apparaat.

Waarom SD kaart formatteren?

Een SD-kaart formatteren kan verschillende voordelen opleveren. Hier zijn een aantal redenen waarom u zou kunnen overwegen om uw SD-kaart te formatteren:

 • Betere prestaties: formatteren kan de prestaties van uw SD-kaart verbeteren door de kaart op te schonen en opnieuw te organiseren. Dit kan leiden tot snellere lees- en schrijfsnelheden en een snellere reactietijd van uw apparaat.
 • Herstellen van fouten: als uw SD-kaart problemen ondervindt, kan formatteren helpen om deze problemen op te lossen. Formatteren wist de beschadigde sectoren van de kaart en herstelt de kaart naar zijn oorspronkelijke staat.
 • Compatibiliteit: als u een SD-kaart wilt gebruiken met een ander apparaat, moet u deze mogelijk formatteren om ervoor te zorgen dat de kaart compatibel is met het nieuwe apparaat.
 • Privacy: als u uw SD-kaart wilt verkopen of weggeven, moet u deze formatteren om uw persoonlijke gegevens te verwijderen.

Hoe formatteer ik een SD kaart?

1. Formatteren via Windows

Volg deze stappen om een SD-kaart te formatteren met Windows Verkenner:

 1. Plaats de SD-kaart in uw computer via een kaartlezer.
 2. Open Windows Verkenner en zoek de SD-kaart onder ‘Deze pc’.
 3. Klik met de rechtermuisknop op de SD-kaart en selecteer ‘Formatteren’.
 4. Kies het gewenste bestandssysteem (FAT32, exFAT of NTFS) en eventuele andere opties.
 5. Klik op ‘Start’ en wacht tot het formatteringsproces is voltooid.

2. Formatteren via macOS

Volg deze stappen om een SD-kaart te formatteren met het Schijfhulpprogramma op macOS:

 1. Plaats de SD-kaart in uw computer via een kaartlezer.
 2. Open het Schijfhulpprogramma (te vinden in de map ‘Hulpprogramma’s’ in de map ‘Programma’s’).
 3. Selecteer de SD-kaart in de linker zijbalk.
 4. Klik op de knop ‘Wissen’ in de bovenste werkbalk.
 5. Kies het gewenste bestandssysteem (FAT32, exFAT of MS-DOS) en eventuele andere opties.
 6. Klik op ‘Wissen’ en wacht tot het formatteringsproces is voltooid.

3. Formatteren via Android

Volg deze stappen om een SD-kaart te formatteren met Android:

 1. Plaats de SD-kaart in uw Android-telefoon.
 2. Ga naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Opslag’.
 3. Selecteer de SD-kaart.
 4. Klik op ‘Formatteren’ en bevestig uw keuze.
 5. Wacht tot het formatteringsproces is voltooid.

Een SD kaart formatteren is het softwarematig indelen van een opslagmedium, in dit geval een SD kaart, in sporen en sectoren. Daarbij wordt een lege inhoudsopgave gecreëerd en is daarom noodzakelijk om een SD kaart te kunnen beschrijven. Alle SD kaarten zijn van te voren geformatteerd. Als je zelf je SD kaart wilt formatteren dan zullen alle bestaande gegevens worden verwijderd!

Hieronder beschrijven we hoe hoe u op 3 manieren u SD-kaart of micro SD-kaart kunt formatteren. Optie 1 is formatteren op een Windows Computer, optie 2 is formatteren op een Mac computer en tot slot laten we zien hoe u een SD-kaart kunt formatteren vanuit uw camera.

SD-Kaart op een Windows computer formatteren

SD-kaart formatteren in Windows
Lees hier hoe u een geheugenkaart op een Windows computer kunt formatteren.

SD-Kaart op een Mac computer formatteren

Geheugenkaart-SD-kaart-formatteren-op-Mac
Lees hier hoe u een geheugenkaart op een Mac kunt formatteren.

SD-Kaart op een fotocamera formatteren

Geheugenkaart-SD-kaart-formatteren-op-de-camera
Lees hier hoe u een geheugenkaart op een fotocamera kunt formatteren. Ook kunt u hier onze korte bondige uitleg video bekijken.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij het formatteren van SD-kaarten

SD-kaart wordt niet herkend

Als uw computer of apparaat de SD-kaart niet herkent, controleer dan of de kaart correct is geplaatst en of de contactpunten schoon zijn. U kunt ook proberen de kaart in een andere kaartlezer of apparaat te plaatsen om te controleren of het probleem bij de kaart of het apparaat ligt.

Formatteren mislukt

Als het formatteren van de SD-kaart mislukt, kan dit te wijten zijn aan een beschadigde kaart of een probleem met het apparaat. Probeer de kaart in een ander apparaat te formatteren of gebruik een speciaal formatteringsprogramma zoals SD Memory Card Formatter.

Verkeerd bestandssysteem gekozen

Als u per ongeluk het verkeerde bestandssysteem hebt gekozen tijdens het formatteren, herhaal dan het formatteringsproces en kies het juiste bestandssysteem. Voor de meeste SD-kaarten is FAT32 of exFAT aanbevolen, afhankelijk van de grootte van de kaart en het beoogde gebruik.

Het formatteren van een SD-kaart is een eenvoudig en noodzakelijk proces om ervoor te zorgen dat uw kaart correct werkt met uw apparaten en besturingssystemen. Door de stappen in dit artikel te volgen, kunt u uw SD-kaart snel en veilig formatteren met behulp van Windows, macOS of Android. Vergeet niet om altijd een back-up te maken van belangrijke gegevens voordat u een formattering uitvoert, aangezien het proces alle bestaande gegevens op de kaart zal wissen.

Veiligheidsmaatregelen bij het formatteren van SD-kaarten

Bij het formatteren van een SD-kaart is het essentieel om enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen:

 1. Maak altijd een back-up van uw gegevens voordat u begint met het formatteren van uw SD-kaart. Formatteren wist alle gegevens op de kaart.
 2. Gebruik een betrouwbare en compatibele kaartlezer om problemen tijdens het formatteringsproces te voorkomen.
 3. Verwijder de SD-kaart niet uit het apparaat terwijl het formatteren aan de gang is. Dit kan leiden tot gegevenscorruptie of schade aan de kaart.

Extra tips voor een succesvolle SD-kaart formattering

Hier zijn enkele extra tips die u kunt volgen om uw SD-kaart op de juiste manier te formatteren:

 1. Als u een nieuwe SD-kaart gebruikt, controleer dan of deze compatibel is met uw apparaat voordat u deze formatteert.
 2. Zorg ervoor dat uw computer of apparaat up-to-date is met de nieuwste software- en beveiligingsupdates.
 3. Gebruik een speciaal formatteringsprogramma, zoals SD Memory Card Formatter, als u problemen ondervindt met standaard formatteringsopties.
 4. Controleer regelmatig op firmware-updates voor uw kaartlezer of apparaat, aangezien deze de compatibiliteit en prestaties van uw SD-kaart kunnen verbeteren.

Met deze uitgebreide gids over het formatteren van SD-kaarten, bent u nu goed uitgerust om uw opslagmedia op de juiste manier voor te bereiden voor gebruik in uw apparaten. Door de juiste stappen te volgen en rekening te houden met veiligheidsmaatregelen en best practices, kunt u genieten van een probleemloze ervaring bij het gebruik van SD-kaarten voor al uw opslagbehoeften.