SD-kaart formatteren op een Windows computer

Hoe moet ik mijn SD-kaart formatteren op mijn Windows PC?

Tijdens deze uitleg zijn wij uitgegaan van Windows 10, op dit moment de meest gangbare Windows versie. Al is het op deze methode op alle versies gelijk.

Wilt u de SD-Kaart formatteren direct op uw camera?
Klik hier voor de uitleg

Heeft u een Mac computer en wilt u hierop uw SD-Kaart formatteren?
Klik hier voor de uitleg

Uitleg SD-kaart formatteren op een Windows computer

Stap 1: Type kaart opzoeken en opschrijven

Om te beginnen kijkt u op uw geheugenkaart of dit een SDHC en een SDHX kaart is. Onthoud dit goed of schrijf dit op, dit komt tijdens het formateren weer terug.

Stap 2: SD Kaart (via SD Card Reader) aansluiten

Stop de SD kaart (of Micro SD kaart) in de kaartlezer (SD Card Reader) en sluit deze aan op je computer of in de ingebouwde kaartlezer van uw computer.

Stap 3: Vind SD kaart op de computer

Ga naar deze computer (start > computer) of mijn documenten, of windows verkenner. Hier zie je een lijstje met opslagmediums, waaronder je SD kaart onder “verwijderbare opslagruimte”.

Stap 4: Formatteer SD kaart

Klik met je rechtermuis op de SD kaart en klik “Formatteren”.

Stap 5: Kies bestandsformaat

Kies een bestandsformaat dat je op de SD kaart wilt gebruiken. Klik op het menu aangegeven als “formatteer bestand”. Nu kun je kiezen tussen  FAT32, exFAT (FAT64) of NTFS. Bij een SDHC kaart kiest u voor FAT32 en bij een SDXC selecteert u exFAT. Je kan de kaart altijd opnieuw formatteren als blijkt dat het bestandssysteem niet compatibel is met een apparaat. De maximum bestandsgrootte in een FAT32-partitie is dit 4 GB.

Stap 6: Start het formatteren

Klik “starten” en je SD kaart zal geformatteerd worden. Dit duurt even. Als je de melding ziet dat de kaart geformatteerd is ben je klaar. Al je gegevens zijn nu verwijderd.

Formatteren SD kaart lukt niet?

Is uw SD-Kaart dusdanig beschadigd dat deze niet meer wil formatteren, of bent u opzoek naar een grotere geheugenkaart?