SD kaart foutmeldingen en errors

Het kan zijn dat je SD kaart plotseling niet meer werkt. Foutmeldingen en errors komen soms voor. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de meeste voorkomende fouten en hoe je in dat geval het beste kunt handelen. De meeste foutmeldingen gebeuren als je de SD kaart wilt lezen op je computer, maar er kunnen ook foutmeldingen voordoen in het apparaat waar je de SD kaart voor gebruikt.

Deze schijf is tegen schrijven beveiligd (locked)

Meestal krijg je deze melding als de vergrendel schakelaar aan de linker kant van de SD kaart op LOCK staat. Zorg dat deze schuif schakelaar naar boven is geschoven (unlock positie). Je kan geen inhoud wijzigen of verwijderen als de kaart “locked” is. Als je een microSD- of een mini SD-kaart gebruikt, doe de kaart dan in de SD-adapter. De SD-adapters hebben ook een vergrendel schakelaar. Als de lockschakelaar niet in de gesloten stand zit, maar je toch deze foutmelding krijgt kan je nog één ding doen.
sd kaart locked

1. Schuif de schakelaar naar boven en beneden. Doe dit drie keer.
2. Laat het staan op de ‘lock’ positie voor 30 seconden.
3. Schuif de schakelaar naar boven om de kaart weer te unlocken.

Als dit ook niet werkt is de kaart waarschijnlijk beschadigd en zou je alleen nog kunnen proberen om de kaart te formatteren; je bent dan wel al je gegevens kwijt.

De schijf in station X is niet geformatteerd. Wilt u de schijf nu formatteren?

Soms kan het voorkomen dat als je de SD-kaart aansluit, hij niet meer wordt herkend door Windows Verkenner en dan krijg je de melding of je de kaart wilt formatteren. Pas hier heel goed mee op, want als je JA antwoordt ben je al je gegevens op de kaart kwijt. Als dit niet van belang is kan je de kaart het beste formatteren, meestal werkt het dan weer. Let altijd goed op wanneer je een kaart uit je computer of card-reader haalt, dit mag je niet doen als er gelezen of geschreven wordt op de SD-kaart.

Ook kun je proberen via schijfbeheer te kijken wat er mis is met de kaart. Start-> configuratiescherm -> systeembeheer -> computerbeheer.

Lees meer: SD kaart formatteren in 5 stappen!

Kan het formatteren niet voltooien.

Deze foutmelding kan je krijgen nadat je de SD-kaart probeert te formatteren. Bij de 99% krijg je deze error. Dit kan aan meerdere dingen liggen. Kijk eerst of de schijfbeveiliging van de SD-kaart wel goed staat. Probeer ook eens te wisselen tussen de verschillende formats, FAT-16 / FAT-32 en NTFS. Als je de foutmelding nog steeds houdt, probeer dan de kaart te formatteren met de officiële SD-Formatter. Ook kun je proberen via schijfbeheer te kijken wat er mis is met de kaart. Start-> configuratiescherm -> systeembeheer -> computerbeheer. Ook kan het zijn dat je kaartlezer kapot is, probeer anders één van deze kaartlezers. Let er ook op dat niet alle kaartlezers overweg kunnen met HC (high capacity) of EC (extended capacity) kaarten.

Error, deze kaart bevat geen gegevens of is beschadigd.

Deze foutmelding kun je krijgen in je digitale camera, fototoestel of als je een geheugenkaart op de pc aansluit die niet compatible is. Het probleem is de geheugenkaartlezer, die niet met de nieuwere SD(HC) kaarten overweg kan. Het advies is dus of een nieuwere geheugenkaartlezer te kopen, of de camera rechtstreeks via de USB aan te sluiten op de computer. Het kan echter ook zo zijn dat de kaart niet goed geformatteerd is, of stuk is. Volg hier de stappen voor het formatteren van een sd-kaart.

Ben je gegevens kwijtgeraakt van je kaart die belangrijk voor je zijn? Dan heb je nog een kans met het sd-kaart recovery programma. Lees hier meer over.

Als er belangrijke gegevens op je kaartje staan, dan kun je er ook voor kiezen om een professioneel data recovery bedrijf te laten kijken. Deze gebruiken geavanceerde methodes om de data terug te halen. Natuurlijk zit hier een prijskaartje aan vast, maar als er belangrijke foto’s op staan dan is dat het meestal wel waard. Het bedrijf waar wij mee samenwerken, Viningmedia, werkt op no cure no pay basis!