Aanduidingen en symbolen op een SD kaart

Welk symbool betekent wat op een SD-kaart?

We duiken in alle verwarrende symbolen op de sd-kaarten. Door de ontwikkelingen en de steeds nieuw toegevoegde klassen kan het wat verwarrend zijn. Daarnaast wordt in veel gevallen dubbele informatie getoond. Dit kunt u onderaan deze pagina gemakkelijk zien in het overzicht.

Type SD-Kaart

SD – Dit zijn de SD-kaarten voor de oudere camera’s doorgaans is 2GB het meest gebruikte kaartje.
SDHC – Dit zijn de SD-Kaarten met een opslagcapaciteit van 4GB t/m 32GB.
SDXC – Dit zijn de SD-kaarten van 64GB tot en met 2 TB.

Snelheidsklassen

Uiteraard wil je de snelste SD-kaart, maar waar moet je op letten en wat betekent het… en misschien nog wel belangrijker is de kaart wel compatibel met mijn apparaat?

Er zijn op dit moment 11 , namelijk Class 2, Class 4, Class 6, Class 10, UHS Class 1, UHS Class 3, Video Class 6, Video Class 10, Video Class 30, Video Class 60 en Video Class 90. Deze klassen staan voor een minimale gegarandeerde dataoverdrachtssnelheid die een kaart kan halen. Dus op het moment dat een geheugenkaart tegelijk aan het lezen en schrijven is, dan blijft deze minimale snelheid gehandhaafd. Een Class 2 kaart haalt dus minimaal een constante gegarandeerde snelheid van 2MB/s en een Class 10 dus 10MB/s.

Klik hier voor meer informatie over deze SD klasse

Nu hebben de nieuwere generatie sd-kaarten weer een nieuwe klasse, “de UHS klasse”, deze wordt aangegeven met een Romeinse I of II. De UHS snelheid word door middel van een U met een getal erin weergegeven. U1 betekend een minimale lees- en schrijfsnelheid van 10MB/s en U3 is dus 30MB/s.

Klik hier om voor meer informatie over de UHS klasse

Video klasse – Video Speed Class

Dan staat er tegenwoordig ook een V Class op de kaart. Deze geeft de videoklasse aan en is vergelijkbaar met de U-klasse. Dus V30 heeft een minimale schrijf- en leessnelheid van 30MB/s, V60 60MB/s en V90 90MB/s. Deze snelheden zijn uitermate geschikt voor het filmen van 4K, 8K, 360 graden en 3D.

Let wel op dat niet alle apparaten geschikt zijn voor bepaalde snelheden, controleer dit dus in de handleiding van je apparaat of zoek het op internet op.

Applicatie klasse – App Performance Class

Op de micro SD-kaarten kun je tegenwoordig ook een A1 of A2 symbool aantreffen dit staat voor App Performance Class 1 of Class 2. Voor A1 micro SD-kaarten krijgen deze aanduiding als ze meer dan 1500 iops halen bij het lezen en 500 iops of meer bij het schrijven. Een andere eis voor de A1 aanduiding is dat de kaarten ook een lees- en schrijfsnelheid moeten hebben van minstens 10MB/s.

Lees hier meer over deze App Performance Class

Compleet overzicht SD-Kaart klassen

Minimale sequentiële schrijfsnelheid Snelheidsklasse UHS-snelheidsklasse Video Speed Class Toepassing
2 MB/s SDHC Speed Class 2.svg Class 2 (C2) SD-video-opname
4 MB/s SDHC Speed Class 4.svg Class 4 (C4) High-definition video (HD) opnemen, waaronder Full HD (van 720p naar 1080p / 1080i)
6 MB/s SDHC Speed Class 6.svg Class 6 (C6) Video Speed Class 6.png Class 6 (V6)
10 MB/s SDHC Speed Class 10.svg Class 10 (C10) UHS Speed Class 1.svg Class 1 (U1) Video Speed Class 10.png Class 10 (V10) Full HD (1080p)-video-opname en de opeenvolgende opname van HD-foto’s (High Speed bus), realtime-uitzendingen en grote HD-videobestanden (UHS-bus)
30 MB/s UHS Class 3.png Class 3 (U3) Video Speed Class 30.png Class 30 (V30) 4K videobestanden op 60/120 fps (UHS-bus)
60 MB/s Video Speed Class 60.png Class 60 (V60) 8K videobestanden op 60/120 fps (UHS-bus)
90 MB/s

Video Speed Class 90.png Class 90 (V90)

snelheidsklasses