Review: Samsung EVO 32GB SDHC SD Kaart 48MB/s

De Samsung EVO-serie vertegenwoordigt de middelste keuze in de nieuwe Samsung SD-geheugenkaartlijn voor 2014. De EVO wordt gepromoot vanwege zijn “ultrasnelle prestaties”, maar het is niet de snelste kaart van Samsung, die eigenschap is gereserveerd voor de Samsung PRO SD-kaart. De EVO zit tussen de PRO en de standaard kaarten in. De EVO heeft een wit plastic behuizing met helder oranje en grijs bedrukking. Het is verkrijgbaar in 16 en 32 GB capaciteiten. Het ondersteunt het UHS-I-overdrachtsprotocol en heeft een Class 10-rating. De overdrachtssnelheid wordt geadverteerd als tot 48 MB / s, hoewel er geen cijfer wordt gegeven voor de schrijfsnelheid, die significant lager is. De EVO-serie maakt gebruik van Samsung NAND-flash Triple Level Cell (TLC) geheugenflash, die acht bits data per cel opslaat. TLC is goedkoper om te produceren in vergelijking met MLC- of SLC-geheugen omdat het minder silicium vereist. Samsung is de grootste NAND-flashgeheugenproducent ter wereld en opende in mei 2014 een nieuwe NAND-flashgeheugenfabriek van $7 miljard in Xi’an, China.

Er zijn benchmarktests uitgevoerd in acht verschillende USB 3.0 SD-kaartlezers. De sequentiële leessnelheid bedroeg gemiddeld maximaal 47 MB / s en de sequentiële schrijfsnelheid bedroeg gemiddeld maximaal 28 MB / s. In benchmarks heeft het een interessant voordeel onthuld. Het heeft relatief hoge willekeurige schrijfsnelheid tot 24 MB / s. Voor fotografen heeft dit weinig voordeel. Kleine willekeurige schrijfbestanden zijn gunstig voor toepassingen in computers waarbij kleine bestanden of delen van bestanden worden gelezen en geschreven, zoals bij het uitvoeren van een programma. Bij fotografie worden relatief grote bestanden sequentieel geschreven.

Naast verschillende benchmarks hebben we de Samsung EVO getest in veel verschillende digitale camera’s. Hier hebben we gemerkt dat het slechts gematigde prestaties biedt. Het blijft ver achter bij andere UHS-I SD-kaarten en eindigt als de traagste kaart met een aanzienlijk verschil. In de meeste camera’s presteerde deze kaart alleen met schrijfsnelheden van 16 tot 18 MB/s. De hoogste schrijfsnelheid (21,9 MB/s) werd gemeten in de Canon 7D Mark II. Hoewel de Samsung EVO prestaties boven Class 10 (minimaal 10 MB/s schrijven) biedt, is het verre van de “ultrasnelle prestaties” die op de verpakking worden gesuggereerd.

Samsung biedt een garantie van 10 jaar op de nieuwe EVO-serie SD-kaarten. De kaart die we hebben getest, is gemarkeerd als “Made in Korea”. De volgende tabel bevat informatie die is gecodeerd in de SD-kaart. Vergelijk prijzen voor de Samsung EVO SD-kaart. De laagste prijzen zijn gemarkeerd in de onderstaande tabel. Prijzen worden dagelijks bijgewerkt.

Reviews van andere SD Kaarten