Review: Toshiba NFC SD Kaart 16GB SDHC SD Kaart

De Toshiba NFC-kaart is een SD-kaart met ingebouwde Near Field Communication (NFC)-technologie. Dit betekent dat je door de kaart tegen een NFC-compatibele telefoon te tikken, je thumbnails en informatie van de kaart kunt bekijken zonder dat er een fysieke verbinding met de kaart nodig is. De NFC-kaart is beschikbaar in capaciteiten van 8, 16 en 32GB, waarbij de 16GB-kaart voor deze review is getest.

De NFC-kaart heeft een witte behuizing met een heldergroen label. Aan de bovenkant van de kaart bevindt zich een datamatrix, die waarschijnlijk een unieke identificatie voor de kaart is. Aan de achterkant van de kaart staat het modelnummer, de batch-identificatie en het feit dat de kaart in Japan is gemaakt. Toshiba NFC-kaarten hebben een garantie van vijf jaar.

NFC maakt draadloze communicatie mogelijk tussen apparaten die dicht bij elkaar in de buurt zijn. Het werkt op de industriële, wetenschappelijke en medische (ISM) radiofrequentieband op 13,56 MHz met een bandbreedte van ongeveer 14 kHz. NFC ondersteunt een gegevenssnelheid tot 424 kbit/s. De Toshiba NFC-kaart gebruikt een NFC Forum Type 3 Tag die voldoet aan de ISO/IEC 18092 (NFCIP-1) standaard. Dit type tag is herschrijfbaar en heeft een variabele geheugencapaciteit met een theoretische limiet van 1 megabyte.

Om de thumbnails van de NFC-kaart te bekijken, is de Toshiba Memory Card Preview-app vereist. Deze app is beschikbaar voor Android 4.0-5.0 apparaten. Door de NFC-kaart tegen de achterkant van het mobiele apparaat te plaatsen, wordt de communicatie gestart en beginnen de thumbnails te verschijnen. Het duurt ongeveer 22 seconden voordat alle 16 thumbnails zijn geladen. Nadat de thumbnails zijn geladen, wordt de melding “Data loading is completed” weergegeven en kan de kaart van het apparaat worden verwijderd.

De thumbnailweergave toont maximaal 16 afbeeldingen die tot cirkelvormige vormen zijn bijgesneden. De app breidt één thumbnail tegelijk uit in een iets grotere cirkel en laat de afbeelding scrollen. Afbeeldingen die in portret- en landschapsmodus zijn genomen, worden in de juiste oriëntatie weergegeven. De 16 thumbnails worden gekozen volgens specifieke criteria. De eerste afbeelding die wordt getoond, is altijd de meest recente foto op basis van de opname datum en tijd. Vervolgens worden er tot 15 extra thumbnails getoond. Eerst worden de afbeeldingen getoond die door de camera als “beschermd” zijn getagd, beginnend met de meest recente opnamedatum. Daarna wordt er één afbeelding per dag getoond op basis van de opnamedatum, beginnend met de meest recente. Ten slotte worden er extra afbeeldingen getoond, beginnend met de meest recente. Het is niet mogelijk om de volgorde te veranderen of andere thumbnails van de kaart te bekijken. De thumbnails hebben specifieke posities op het scherm, maar deze posities zijn verspreid over het scherm, waardoor de volgorde willekeurig lijkt. De helpsectie onder de app-instellingen toont de volgorde van de thumbnail posities.

Door op een thumbnail te tikken, wordt de niet bijgesneden thumbnail samen met de opname datum getoond. Originele bestandsnamen worden niet weergegeven. De afbeeldingen worden weergegeven in een 4:3 verhouding met zwarte randen toegevoegd aan afbeeldingen met verschillende aspectverhoudingen. De thumbnails zijn in JPEG-formaat en hebben een grootte van 160×120 pixels. Door een thumbnail lang ingedrukt te houden, kan deze worden gedeeld met andere apps die op het apparaat zijn geïnstalleerd. Bij het delen krijgt de thumbnail een numerieke naam op basis van de originele opnamedatum en tijd, gevolgd door een laag streepje en een nummer (0-15), in het formaat: YYYYMMDDHHMMSS_N.JPG.

Gedetailleerde kaartinformatie kan worden bekeken door op het “i”-icoon op het kaartschema in het midden van de thumbnailweergave te tikken. Deze informatie omvat het bereik van datums voor opnamen op de kaart, een naam (tot 80 karakters) die kan worden bewerkt om de kaart te identificeren, een taartdiagram dat het kaartgebruik toont, de totale grootte en het aantal afbeeldingen en andere bestanden op de kaart, evenals de totale gebruikte en beschikbare ruimte op de kaart. In de app kunnen informatie voor maximaal 20 kaarten worden opgeslagen. Het kaartoverzicht toont de laatste tijd waarop elke kaart is gescand. De kaartinformatie en thumbnails worden opgeslagen in de app en kunnen worden geraadpleegd wanneer de kaart niet aanwezig is.

De app toont alleen thumbnails voor afbeeldingen in submappen onder de DCIM-map, de standaardmappenstructuur die door digitale camera’s wordt gebruikt. De app volgt globaal het Design rule for Camera File system (DCF) door submappen en afbeeldingen te vereisen die zijn vernoemd naar acht alfanumerieke karakters. Afbeeldingen op andere locaties op de kaart of die niet volgens deze regels zijn genoemd, worden niet weergegeven in de app. De app leest alleen afbeeldingen in JPEG-formaat. Het las geen RAW-bestanden van de geteste camera’s (inclusief camera’s van Nikon, Canon, Olympus, Samsung, Sony en Pentax) en laadde geen miniaturen voor TIFF-afbeeldingen.

De NFC-kaart is getest met benchmarktests met USB 3.0-kaartlezers. De kaart behaalde een sequentiële leessnelheid van 37,9 MB/s. De hoogste sequentiële schrijfsnelheid die werd gemeten was 13,2 MB/s. Hoewel dit niet extreem snel is, is de kaart snel genoeg om te voldoen aan de specificaties van Class 10 (continue schrijfsnelheid van 10MB/s).

Al met al biedt de Toshiba NFC-kaart een unieke manier om afbeeldingen op de kaart te bekijken. Het toont alleen kleine thumbnails en kan geen volledige afbeeldingen downloaden van de kaart. De NFC-kaart in combinatie met de Memory Card Preview-app is een snelle manier om een algemeen idee te krijgen van wat er op een kaart staat. De app is eenvoudig in gebruik, maar de volgorde waarin de afbeeldingen worden weergegeven, kan worden verbeterd. De beperking van 16 thumbnails, de kleine thumbnail-grootte en de ondersteuning van alleen JPEG-afbeeldingen beperken de bruikbaarheid ervan voor sommige gebruikers. Als eerste NFC-kaart laat Toshiba zien dat ze innovatieve functies blijven toevoegen aan geheugenkaarten.

Reviews van andere SD Kaarten