SanDisk Extreme Pro 300MB/s UHS-II 32GB SDHC SD Kaart Review

De SanDisk Extreme Pro 300MB/s UHS-II 32GB SDHC-kaart is een van de snelste SD-kaarten die SanDisk op dit moment aanbiedt. De kaart heeft een leessnelheid van maximaal 300MB/s en een schrijfsnelheid van maximaal 260MB/s. Deze snelheden worden mogelijk gemaakt door de UHS-II-interface waar de kaart gebruik van maakt. In oudere SD-apparaten zal de kaart teruggeschakeld worden naar de UHS-I-modus en zal de snelheid dus verminderd worden.

De Extreme Pro 300MB/s UHS-II-kaarten zijn verkrijgbaar in capaciteiten van 32GB, 64GB en 128GB. In deze review wordt de 32GB SDHC-kaart, model SDSDXPK-032G-ANCIN en UPC 619659151140, behandeld. UHS-II-kaarten zijn te herkennen aan de tweede rij contactpunten aan de onderkant van de kaart. Deze contactpunten zorgen voor de snelle interface. De eerste rij zijn de traditionele SD-contactpunten en bieden ondersteuning voor oudere apparaten en leveren snelheden tot UHS-I.

Niet elke camera kan profiteren van de UHS-II-snelheid die deze kaart kan bieden. Alleen bepaalde high-end camera’s kunnen werken in UHS-II-modus. Een bijgewerkte lijst met camera’s die UHS-II ondersteunen is beschikbaar. Zelfs als een camera geen UHS-II ondersteunt, kan de kaart nog steeds gebruikt worden, maar werkt dan op UHS-I-snelheid, vergelijkbaar met andere UHS-I-kaarten.

De Extreme Pro 300MB/s UHS-II 32GB SDHC is getest in verschillende kaartlezers met UHS-I- en UHS-II-ondersteuning. De maximale opeenvolgende leessnelheid bedroeg 306,8 MB/s, terwijl de schrijfsnelheid 250,4 MB/s was. De leessnelheid ligt boven de opgegeven 300 MB/s, maar de schrijfsnelheid is ongeveer 10MB/s lager dan de 260MB/s die door SanDisk wordt beweerd.

De 32GB 300MB/s-kaart is sneller dan de vorige Extreme Pro 280MB/s 32GB-kaart. De oude kaart had een leessnelheid van 280MB/s en een schrijfsnelheid van 250MB/s. In kaartlezers die geen UHS-II ondersteunen, schakelt de kaart over naar UHS-I-modus. In deze modus werd een leessnelheid van 96,8 MB/s en een schrijfsnelheid van 88,0 MB/s behaald. Dit is veel beter dan de vorige generatie SanDisk Extreme Pro 280MB/s-kaart die maximaal 48,2 MB/s leessnelheid en 46,1 MB/s schrijfsnelheid bereikte. De bijgewerkte 300MB/s-kaart ondersteunt de SDR104-busmodus om hogere snelheden te behalen in UHS-I-modus.

Al met al is de SanDisk Extreme Pro 300MB/s UHS-II 32GB SDHC-kaart een uitstekende keuze voor diegenen die maximale prestaties willen halen uit hun camera’s of kaartlezers die UHS-II ondersteunen. De leessnelheid is indrukwekkend en de schrijfsnelheid is ook goed, hoewel iets onder de opgegeven snelheid. Met een capaciteit van 32GB biedt de kaart voldoende ruimte om veel foto’s en video’s op te slaan. De prijs van de kaart varieert, dus het is de moeite waard om de prijzen te vergelijken voordat je een aankoop doet.

Reviews van andere SD Kaarten