SanDisk Extreme Pro 300MB/s UHS-II 128GB SDXC SD Kaart Review

De SanDisk Extreme Pro 300MB/s UHS-II 128GB SDXC-kaart is op dit moment de snelste SD-kaart van SanDisk. Met een leessnelheid van 300MB/s en een schrijfsnelheid van 260MB/s biedt deze kaart ongelooflijke prestaties. Bovendien is de kaart achterwaarts compatibel met standaard SD- en UHS-I-apparaten, hoewel de snelheid in dat geval wel wordt verminderd.

De 128GB SDXC-kaart wordt geleverd met een set extra contactpunten om in UHS-II-modus te kunnen werken. Om echter de hoogste overdrachtssnelheden te bereiken, moeten apparaten ook over overeenkomende contactpunten beschikken. Anders zal de kaart werken op een verminderde snelheid, tot SDR104 in UHS-I-modus.

De Extreme Pro 300MB/s UHS-II-kaart is een verbetering ten opzichte van de vorige Extreme Pro 280MB/s UHS-II-kaarten. De oude kaarten waren alleen verkrijgbaar in 32 en 64GB-capaciteiten en ondersteunden geen SDR104 in UHS-I-modus, waardoor ze beperkt waren tot snelheden van minder dan 50MB/s in apparaten die geen ondersteuning boden voor UHS-II.

Hoewel de kaart extreem snel is, ondersteunen niet alle apparaten UHS-II. Er zijn echter wel enkele high-end digitale camera’s en UHS-II-kaartlezers beschikbaar die deze kaart ondersteunen. Zelfs als een camera geen UHS-II ondersteunt, kan de kaart nog steeds worden gebruikt als een UHS-I-kaart en profiteert men nog steeds van snelle overdrachten met behulp van een UHS-II-kaartlezer.

In tests met verschillende kaartlezers haalde de Extreme Pro 300MB/s UHS-II 128GB SDXC-kaart een sequentiële leessnelheid tot 301,8 MB/s, net iets hoger dan de beweerde 300MB/s van SanDisk. De schrijfsnelheid werd gemeten tot 247,7 MB/s, iets lager dan de beweerde 260 MB/s, maar nog steeds extreem snel voor een SD-kaart. In UHS-I-kaartlezers behaalde de kaart maximale snelheden van 96,7 MB/s sequentiële leessnelheid en 88,6 MB/s sequentiële schrijfsnelheid. Dit is veel sneller dan de oudere SanDisk Extreme Pro 280MB/s UHS-I-kaart, die slechts 48,2 MB/s leessnelheid en 46,1 MB/s schrijfsnelheid haalde in vergelijkbare tests.

Al met al presteert de SanDisk Extreme Pro 300MB/s UHS-II 128GB SDXC-kaart uitstekend, zowel in camera’s als kaartlezers. Het biedt ongekende snelheden en is een geweldige keuze voor fotografen en professionals die hoge eisen stellen aan de prestaties van hun opslagmedia.

Reviews van andere SD Kaarten