SanDisk Ultra 40MB/s 32GB SDHC UHS-I SD Kaart Review

De SanDisk Ultra 40MB/s SD-kaart is een goede keuze als het gaat om SD-kaartopslag. Deze geheugenkaart van klasse 10 UHS-I ondersteunt een leessnelheid van 40MB/s en een schrijfsnelheid van minimaal 10MB/s. De Ultra SD-kaart is verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, waaronder 8, 16 en 32GB SDHC en 64 en 128GB SDXC. Deze review gaat specifiek over de SanDisk Ultra 40MB/s 32GB SDHC-kaart.

Bij het testen van de SanDisk Ultra 40MB/s 32GB-kaart bleek de eerste sample onverwacht hoge schrijfsnelheden te hebben. Vanwege dit opvallende resultaat werden er meerdere samples verkregen van verschillende bronnen. Na het testen van meerdere samples lijkt het erop dat de hoge schrijfsnelheid niet gebruikelijk is. De resultaten van drie verschillende kaarten worden hieronder weergegeven.

De SanDisk Ultra 40MB/s-kaarten werden getest in verschillende USB 3.0 SD-kaartlezers. De leessnelheid bereikte tot 47MB/s, wat comfortabel boven de geadverteerde snelheid ligt. De schrijfsnelheid varieerde echter bij verschillende samples van de kaart. De eerste sample (Kaart 1) had aanzienlijk hogere schrijfsnelheden dan gespecificeerd en bereikte een sequentiële schrijfsnelheid van 45MB/s. Dit is in principe hetzelfde als de SanDisk Extreme 45MB/s SD-kaart die eind 2014 uit productie is genomen. Het is aanzienlijk sneller dan de Ultra 64GB-kaart en andere Ultra-kaarten die gemiddeld tussen de 15-20MB/s schrijfsnelheid halen. De kaart met de ongebruikelijke schrijfsnelheden heeft een productiedatum van 11/2014 en de gecodeerde productnaam op de kaart (SL32G) komt overeen met een Ultra-kaart. De tweede en derde samples hadden latere productiedata. Beide kaarten (Kaart 2 en 3) hadden maximale schrijfsnelheden tussen de 19 en 20 MB/s.

De prestaties van Kaart 1 en Kaart 2 werden getest met verschillende camera’s. Net als bij de benchmarktest presteerde Kaart 1 vergelijkbaar met de Extreme 45MB/s-kaart. Zowel de Ultra 32GB Kaart 1 als Kaart 2 werden getest met de Canon T6i en T6s. Hun prestaties waren echter merkbaar verschillend. Kaart 2 behaalde een gemiddelde schrijfsnelheid van 18,8 MB/s, terwijl Kaart 1 een gemiddelde schrijfsnelheid van 41,0 MB/s behaalde. Omdat het monster van Kaart 1 niet typisch lijkt voor Ultra 40MB/s-kaarten, zal deze niet worden opgenomen in toekomstige tests. In plaats daarvan zal Kaart 2 worden opgenomen in toekomstige cameratests.

Het vergelijken van de interne kaartinformatie tussen de samples laat verschillen zien in de productiedatum en totale capaciteit van de kaarten. Opvallend genoeg is de capaciteit van Kaart 1 identiek aan die van de Extreme 45MB/s 32GB-kaart, waarmee het ook prestatiekenmerken deelt.

Al met al is de SanDisk Ultra 40MB/s SD-kaart een goede keuze voor dagelijks gebruik. Hoewel er variaties kunnen zijn in de schrijfsnelheden tussen samples, biedt de kaart over het algemeen goede leessnelheden en redelijke schrijfsnelheden.

Prijzen van de SanDisk Ultra 40MB/s-kaart kunnen variëren, maar in de onderstaande tabel worden de laagste prijzen gemarkeerd. Hou er rekening mee dat prijzen dagelijks kunnen veranderen.

Reviews van andere SD Kaarten