SanDisk Ultra 40MB/s 64GB SD Kaart Review

De SanDisk Ultra 40MB/s 64GB SD-kaart is een budgetvriendelijke keuze in de SanDisk lijn van geheugenkaarten. Deze kaart is bedoeld voor compacte tot mid-level point-and-shoot digitale camera’s. De 40MB/s is de leessnelheid van de kaart, terwijl de schrijfsnelheid lager ligt maar “twee keer zo snel als gewone SD-kaarten” is. Volgens SanDisk betekent ‘gewoon’ een schrijfsnelheid van 5MB/s, dus deze kaart moet minstens een schrijfsnelheid van 10MB/s bieden, wat ook het minimale niveau van schrijfprestaties is dat andere Class 10-kaarten moeten behouden.

De Ultra SD-kaarten zijn verkrijgbaar in 8, 16, 32, 64 en 128GB capaciteiten. In deze review wordt de 64GB SDXC-versie besproken. De Ultra 40MB/s 64GB SDXC-kaart is getest met verschillende SD-kaartlezers. Deze overtrof zijn geadverteerde leessnelheid, met een sequentiële leessnelheid van 47.9MB/s. De sequentiële schrijfsnelheid lag tussen de 14.9 en 16.1 MB/s in verschillende lezers. Dit is hoger dan de impliciete schrijfsnelheid van 10MB/s van SanDisk, maar ver verwijderd van de snelheid die “high performance” SD-kaarten bieden.

In tests in verschillende camera’s behield de SanDisk Ultra 40MB/s kaart vergelijkbare schrijfprestaties. Dit is voldoende om aan basisbehoeften te voldoen, maar niet genoeg voor langdurig continu fotograferen dat de buffercapaciteit van een camera overschrijdt. Dit niveau van prestaties is te verwachten gezien de doelmarkt van de kaart. Voor serieuze enthousiastelingen en DSLR-bezitters zijn er betere keuzes, zoals de SanDisk Extreme 60MB/s kaart die een veel hogere schrijfsnelheid biedt.

Camera’s getest met deze kaart: Canon EOS R5, Canon 5Ds, Canon EOS 90D, Canon Rebel T6i/T6s, Fujifilm X-Pro3, Fuji X-T10, Nikon Z6 II, Nikon D7200, Nikon D7100, Nikon D5500, Olympus E-M5 II, Olympus OM-D E-M5 Mark III, Pentax K-3 II, Sony A7R II, Sony A6000, Sony A6400.

De onderstaande tabel bevat informatie gecodeerd in de SD-kaart. Vergelijk prijzen van de SanDisk Ultra 40MB/s kaart. De laagste prijzen zijn gemarkeerd in de onderstaande tabel. Prijzen worden dagelijks bijgewerkt.

Reviews van andere SD Kaarten